fbpx
     
LJUBEZEN

LJUBEZEN

Srčna slikanica za vse generacije.
  • Avtor: Matt de la Peña
  • Ilustrator: Loren Long
  • Prevajalka: Nataša Detič
  • Obseg: 40 barvnih strani
  • Format: 24 × 28 cm
  • Vezava: trda
  • ISBN: 978-961-94306-5-1
  • Bralci: 3–99 let
  • Cena: 19,99 € (zadnji izvodi)

Naroči

 

 
 
 

Slikanica, ki se je v samo dveh tednih po izidu v ZDA januarja 2018 zavihtela na prvo mesto lestvice knjižnih uspešnic New York Timesa, otroke in odrasle navdušuje z izjemnimi ilustracijami in čudovito zgodbo ljubezni v najlepših, pa tudi težkih trenutkih življenja. Otrok začuti, da njegovim najbližjim ni vseeno zanj in da v družini vedno lahko najde zavetje in podporo.
Večkrat nagrajeni avtor Matt de la Peña (za knjigo Last Stop on Market Street je prejel Newberyjevo medaljo – najvišje priznanje ameriških knjižničarjev za otroško književnost) in ilustrator mnogih knjižnih uspešnic Loren Long sta skrbno izbrala vsako od sedemnajstih velikih ilustracij. Z njimi sta podkrepila pomen besed ali opozorila na dodatno razsežnost posamezne situacije.
Ljubezen v tej brezčasni slikanici postane melodija, ki prežema celotno življenje in v stiski vzbuja upanje. Avtor neprizanesljivo poseže tudi v mračne situacije in kaže pot do najsvetlejših zvezd.

»Vse, kar lahko poimenujemo ljubezen ‒ od veselja, ki ga z nekom deliš, do tolažbe v temi ‒ je zbrano na straneh te pomirjujoče in osvežujoče poštene slikanice.« (The New York Times BookReview)

»Poetičen prikaz pomembnosti ljubezni v otrokovem življenju … prepričljiv in čustven.« (People)

Kliknite in preberite intervju z avtorjem (The Washington Post, 14. 2. 2018)

Več o avtorju lahko preberete TUKAJ.

Učna priprava ob branju slikanice Ljubezen za učitelje

Namigi za starše ob branju slikanice Ljubezen z otrokom

Mnenja o knjigi:

Mag. Maja Črepinšek, revija Moj malček (15. 6. 2018):
Slikanica s čudovitimi mehkimi ilustracijami pripoveduje o ljubezni. Kako razložiti, zakaj pravimo, da je ljubezen »vse, kar potrebuješ«? Matt de la Peña in ilustrator Loren Long, oba večkrat nagrajena, sta izbrala sedemnajst prizorov iz vsakdanjega življenja, sedemnajst koščkov, ki soustvarjajo veliki mozaik ljubezni. Poleg prijetnih mozaičnih prizorov, kot je ljubeč pogled staršev v zibko in plesni koraki na obali pod žarečim večernim nebom, nanizata tudi boleče. Na primer, nočni beg iz doma, ko se oglasi alarm, tesnoba, ko razpada družina, begunstvo v tujini... Toda prav ti prizori so še posebno navdihujoči, ker sporočajo, da je v ekstremnih situacijah ljubezen še posebno dragocena, da ohranimo upanje.

Vojka Havlas, Pri Sofiji (12. 6. 2018):
»In čeprav knjiga ni namenjena najmlajšim, jo lahko uporabite za skupno branje ilustracij (ki znajo božati, a tudi ščipati in rjoveti), za pogovor, ki naj ga vodi otrok, za varno iskanje lepega v vsaki življenjski situaciji. Komu je torej namenjena? Vidim jo kot čudovit dar prijatelju, učiteljici, končno polnoletni nečakinji, otroku, ko ponosno gre na svoje.«
Celotni zapis preberite tukaj.

Nina Prešern, Gospodična knjiga (2018):
Je torej prav, da otrokom prebiramo o tem manj lepem obrazu življenja? Jim z vsem tesnobnim, omenjenim v Ljubezni, zbujamo še več strahu, negotovosti in pesimizma, pa niti L od v naslovu obljubljene ljubezni? Preberite slikanico do konca in ustavili se boste ob tistem, v kar slej ali prej trčimo vsi – ob samega sebe. Je tam sploh kaj ljubezni? Blagor, naj bo! Vzklila je (tudi) iz temnega in otrokom tega ni treba prikrivati.
Celotni zapis preberite tukaj

Janja Vidmar, mladinska pisateljica (Facebook, 25. 5. 2018):
Nekaj založb pri nas izdaja res odlično otroško in mladinsko literaturo. Med njimi tudi Ocean. Poleg Čuda in Julianove zgodbe zdaj še čudovita slikanica o ljubezni v svetlih in temnih odtenkih. Preprosto, iskreno in z močnim sporočilom. Priporočam!

Damjan Zorc, Peripetije (Facebook, 19. 5. 2018):
Ljubezen je res krasna slikanica o ljubezni v različnih trenutkih življenja, tako lepih kot tistih težjih, ko potrebuješ roko.
Slikanica je zelo primerna za branje v dvoje zvečer, ko vse potihne.

Nina Kožar, Knjigobežnice (Facebook, 19. 6. 2018):
V teh viharnih časih, ko se zdi, da je zlo vedno močnejše in mogočnejše, ne smemo pozabiti ljubezni. Ljubezen je nevidna sila, ki nas spremlja od rojstva pa do smrti. V dobrem in slabem, kaže nam pot, ko nas je strah in nam daje pogum za boj proti temi. Povezuje družine, pa tudi ljudi, ki se zdijo popolnoma različni. Ljubezen je čudovita slikanica, ki sta jo ustvarila Matt de la Peña in Loren Long, v slovenščini pa je izšla pri založbi Ocean. Vsak večer jo berem mojima mladičema, da bi ju naučila ljubiti in ceniti ljubezen. Srčno priporočam, res jo potrebujemo vsi skupaj.

Anja Kurent, BA pth., spec. psihoterapije (Društvo za kakovost življenja Spiritual):
Ljubezen govori vse jezike. Ljubezen izražamo v različnih oblikah in jo čutimo na raznolike načine.
Slikanica LJUBEZEN govori sama zase. Od platnice naprej. Nagovarja bralca z izbranimi besedami, ki v sebi nosijo dragoceno vsebino. Slike odstirajo globine jezikov ljubezni.
Ljubezen najdemo v barvah, v svetlobi ter v pisanih izrazih umetnosti. Ljubezen se skriva v odnosih – v bližini, tišini, besedah, dotiku, pogledu, v skrbi za druge in v preprosti prisotnosti.
Ta knjiga je namenjena vsem otrokom tega sveta. In odraslim.
Potovanje skozi zgodbo odraslim omogoča spontano učenje otrok, kako lahko prepoznajo ljubezen, kje vse se ta skriva, kako jo lahko pokažemo drugim in kako jo negujemo v odnosu do sebe.  
Slike opominjajo na ljubezen ‒ kot našo osnovno potrebo ‒ in prikazujejo tudi trenutke njene odsotnosti. Ko je vse v harmoniji, občasno marsikatero dejanje ali naša namera postane samoumevna, včasih celo človek ali njegova vloga v našem življenju. In o vsem tem govorijo živopisne slike v knjigi. In nam tako dajejo možnost hvaležnosti za vse oblike ljubezni, ki smo jih deležni.
Knjiga Ljubezen je izjemen pripomoček za vse strokovne delavce, ki se dotikajo src naših najmlajših (vzgojitelji, pedagogi, psihologi, terapevti …) in najlepše darilo za vsako družino.
Ljubezen je najmočnejša in najmogočnejša sila. Ne pozna niti prostora niti časa, je torej brezmejna in neskončna.
Naj Ljubezen najde prostor tudi v tvojem domu.

Tomaž Bešter (FB):
V rokah ljubezen. Ljubezen med platnicama. Čudovita knjiga, ki zariše vse, kar imenuje ljubezen. Različnih obrazov, neskončnih pogledov, tudi tistih, ki prebivajo v ogledalu. Malo besed, velike podobe. Ta knjiga ima srce.

Nina Jelen, učiteljica:
"Ljubezen" sem prvič videla na mizi v zbornici. Zdržala sem točno dve sekundi, preden sem jo vzela v roke. In vesela sem, da sem jo našla. Ali da je našla mene. Da je našla moje učence. Ljubezen je lepa, drugačna, včasih težka, včasih žalostna. Je pa povsod. Včasih je močna, drugič pa jo moraš iskati z majčkeno strtim srcem. In z Ljubeznijo smo iskali, vohljali in raziskovali, kje vse je ljubezen, v našem razredu in v naših družinah. Veliko smo je našli. :)

Tatjana Cvetko:
Dobila sem knjigo in me je prevzela.
Ta je namenjena hčeri, ki bo kmalu rodila. Za darilo.
In počasi bom kupila še tri, za ostale svoje odrasle otroke.
Najraje bi jo kupila še bivšemu možu, čeprav sem ločena že debelo desetletje. A tako v njegovo življenje pač ne morem poseči, nihče ne bi razumel ‒ da je to le Ljubezen :)
Hvala, polepšali ste mi večer.

notranjost1

notranjost2

AVTOR Matt de la Peña

Matt-de-la-Pena2

ILUSTRATOR Loren Long

Loren-Long

Naroči

  • Ocenite: