fbpx
     
ŽENIČKE IN STRIČKI ZA DALJNIMI GRIČKI

ŽENIČKE IN STRIČKI ZA DALJNIMI GRIČKI

Nujno branje za nadobudneže (in njihove starše, stare starše, učitelje, vzgojitelje), ki začenjajo uporabljati računalnik, tablico, telefon in se pri tem srečajo s spletom.
  • Avtorica: Nina Jelen
  • Ilustratorka: Daša Simčič
  • Obseg: 20 strani
  • Format: 20,5 × 26 cm
  • Vezava: trda
  • ISBN: 978-961-93836-7-4
  • Bralci: 5–9 let
  • Cena: 18,99 €

 

Za daljnimi grički v prelepi vasički
živeli so ljubke ženičke in strički.

Nina Jelen je inovativna učiteljica, ki jo obožujejo učenci in njihovi starši. Pa tudi domača in mednarodna strokovna javnost, saj je zmagovalka slovenskega izbora projekta "Učitelj sem! Učiteljica sem!" in s tem zastopnica Slovenije na svetovnem izboru za NAJ učiteljico/učitelja "Global Teacher Prize" leta 2021. Kratek pogovor z njo si lahko ogledate na MMC RTV SLO. Že oktobra 2019 je za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva prejela najvišjo državno nagrado Republike Slovenije. Novembra 2018 pa je v Bruslju prejela prvo nagrado Evropske komisije v kategoriji za učitelje na natečaju »SaferInternet4EU«, ki ga je pripravila Evropska komisija v okviru programa »Better Internet for Kids«. (Prispevek o tem preberite tukaj.) Še pred tem je z učno uro, ki temelji na zgodbi iz slikanice Ženičke in strički za daljnimi grički, zmagala na natečaju informacijske pooblaščenke na temo varstva zasebnosti in osebnih podatkov na spletu.
Skovala je rime za zgodbo o sicer prijaznih bitjih dobrega srca in pridnih rok, od katerih pa ima vsak kakšno smešno navado – vrtanje po ušesih, prdenje, trapasto krohotanje, spotikanje ob lastne noge …
Nekdo od njih pa te posnetke objavi na spletu. In kar se enkrat pojavi na spletu, ostane tam (O, groza!) za vedno.

Besedilo dopolnjujejo čudovite ilustracije akademske slikarke Daše Simčič.

Na Facebooku všečkajte stran založbe Ocean.

Avtorica je z učno uro, ki temelji na zgodbi iz slikanice, zmagala na natečaju informacijske pooblaščenke za najboljšo učno uro na temo varstva zasebnosti in osebnih podatkov, predstavljena pa je tudi v Evropskem priročniku za poučevanje varstva zasebnosti in osebnih podatkov v šolah.

Nina Jelen je zapisala še 7 zlatih pravil obnašanja pri uporabi interneta, ki bodo po mnenju informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik »otrokom pomagala varneje raziskovati splet, in sicer tako, da bodo informacije o sebi delili odgovorno in da nerodnosti, ki se lahko zgodijo prav vsakemu od nas, ne bodo na očeh vsem, ampak bodo ostale varno skrite«:
1.    Ne izdajaj osebnih podatkov: imena in priimka, naslova, rojstnega datuma, telefonske številke, e-naslova in gesla, podatkov o starših, podatkov o tvoji šoli in obšolskih dejavnostih.
2.    Ne govori in ne dobivaj se z neznanci.
3.    Če se ti kdaj na internetu kaj zdi čudno, takoj povej staršem.
4.    Bodi vljudna/vljuden.
5.    Ne objavljaj čudnih, neprimernih posnetkov.
6.    Svojih slik ne pošiljaj neznancem.
7.    Zapomni si: Kar je enkrat objavljeno na internetu, ostane na internetu za vedno.

Priprava za naravoslovni dan – prva triada
Priprava za naravoslovni dan – druga triada

 

Ninarije (ZON.si)
Tršica Nina (Časoris)
Moj otrok in njegov prijatelj telefon (Zavarovalnica Triglav: Vse bo v redu)
Minuta za vzgojo: O facah in faconih ter zasebnosti na spletu (Delo)

zlata-pravila

 


 Za-daljnimi-gricki

  • Ocenite: